Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvantitativní zastoupení bakterií rodu Lactobacillus v lidském zažívacím traktu v závislosti na změně stravovacích návyků
Kolísková, Kateřina
Diplomová práce se zabývá problematikou kvantitativního zastoupení bakteriálních rodů v lidském zažívacím traktu v závislosti na změně stravovacích zvyklostí. Začátek literárního přehledu se věnuje obecné charakteristice střevního mikrobiomu a jejímu bakteriálnímu zastoupení. Nejobsáhlejší část patří jednotlivým faktorům, které ovlivňují celkový počet bakteriálních druhů osídlujících střevní mikrobiom. Poslední kapitoly teoretické části jsou věnovány kultivačním a molekulárně biologickým metodám, které jsou využívány pro vyšetření lidského zažívacího traktu. Experimentální část se zaměřuje na rozdíly počtu jednotlivých bakterií ve vzorcích lidské stolice, jejichž přítomnost byla stanovena prostřednictvím kultivačních metod. U rodu Lactobacillus byla provedena izolace bakteriálního DNA, která byla následně potvrzena polymerázovou řetězovou reakcí. U výsledných hodnot byly pozorovány nepatrné změny, přičemž na konci druhého období došlo k nárůstu počtu bakterií druhu L. acidophilus a L. rhamnosus (p < 0,05). S výjimkou rodu Bacteroides měly ostatní bakteriální rody tendenci klesat (p > 0,05). Na základě získaných dat ze záznamů stravy byly pozorovány změny v konzumaci základních makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy) a vlákniny. Pouze u sacharidů a jednoduchých cukrů byl zaznamenán statisticky průkazný rozdíl (p > 0,05). Konečná analýza potvrdila, že změna stravovacích návyků neměla vliv na celkový počet bakteriálních druhů osídlujících střevní mikrobiom.
Výživa ve fitness a silových sportech u vybrané skupiny osob
Farkaš, Tomáš ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Nechlebová, Eva (oponent)
V teoretické části bakalářské práce jsem shrnul podstatné informace, které se týkají výživy a rozšířil jsem je o specifika, která s sebou nese výživa ve fitness a silových sportech. Popsal jsem složky výživy, na které je třeba v jídelníčku hledět - energetická bilance, makroživiny, mikroživiny, suplementy a voda. Dále jsem popsal sestavování jídelníčku pro sportovce ve fitness a silových sportech. V praktické části jsem hodnotil, zda strava respondentů odpovídá poznatkům, které jsem popsal v teoretické části práce a souběžně jsem vydával případná doporučení ke zlepšení. Informace jsem získal od sportovců z oblasti fitness a silových sportů pomocí dokumentu, který obsahoval dotazníkovou část a šablonu pro dietní a pohybový záznam. Každý případ jsem řešil odděleně, přístup praktické části je kvalitativní. Data o energetických příjmech, výdejích a o makroživinách jsou zpracována pomocí grafů. Výsledky ukázaly, že respondenti měli často nastavený nevhodný energetický příjem, dva ho měli zcela nevhodný, jeden téměř vhodný. Výsledky také ukázaly na časté užívání suplementů vitaminů a minerálních látek, které nebylo nutné či se mu dalo malým zpestřením stravy vyhnout. Co se týká rozložení makroživin, až na jednoho respondenta, který měl rozložení správné, jsme nalezli také nedostatky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.